4.18.2011

Om hur folkdräkten nådde presidentbalen – men inte i sin traditionella tappning



 Hösten 2009 ställdes jag inför den svåra frågan; vad skulle mitt examensarbete för formgivarexamen (YH) handla om? Efter en nyligen avslutad praktikperiod på Föreningen Brage (föreningen för finlandssvensk folkkultur – föreningen försörjandes de finlandssvenska folkdräkterna), kändes ämnet inte riktigt avslutat ännu. Min frågeställning blev; ”Hur kan jag använda folkdräkternas historiska och traditionella detaljer och snitt i något nymodigt och häpnadsväckande?”. Forskningen inleddes, en del kött på benen besatt jag redan, men mängder av lärdomar återstod. Jag ville skapa något stort och svart och fantastiskt, som visade vem jag var som designer, och i samma veva ringde min svägerska, och bad mig formge och sy hennes presidentbalsklänning till självständighetsbalen 2010. Gissa om hon blev imponerad när jag strax började väva in folkdräkterna som tema? Inget vidare. Hennes folkdräktsassociationer var ”rysliga puffärmar, alldeles för varmt ylle, och rynkor som gör att minsta tillstymmelse till figur försvinner”. Vägen till samförstånd var krokig i början. Men jag stod på mig, ville absolut att hon, och alla andra, skulle förstå och hitta all skönhet, alla underbara detaljer, alla finurligheter, allt lyx som kanske inte noteras vid första anblicken av en folkdräkt. Vi gallrade tillsammans; siden, småmönstrat, kedjor, metallknappar, bårdkjolar, de små jackorna (tröjorna), smala kantningar, kjolsäckar, hjärtsymboler och spetsar, fick vara kvar. Vi valde bort långränder, rosetter, spännen, trådknappar, snoddar, flätor, ylle, färggranna rosenmönster, fransar, rynkor och puffärmar. En bas började ta form, och snart var vi på väg, mot en unik, personlig festdräkt, med de finlandssvenska folkdräkterna som inspirationskälla, men med min och hennes tvist och önskemål.
 Examensarbetet kom att bestå av två planerade dräkter, Fantasi (en svart, fantastisk, närmast gotisk festdräkt) och Harmoni (den detaljrika gröna dräkten, min svägerskas presidentbalsklänning). Namnen är tagna direkt ur forskningsmaterialet inför examensarbetet: ”…delar av dräkterna byggdes på muntlig tradition, och 1920-talets romantiska och estetiska anda satte sina spår. Man ville åstadkomma harmoni, även om forskarna hävdade att en korrekt bakgrund var a och o, och att det ingalunda var frågan om att ”ge sig in på skapande av fantasidräkter.” (Schulman, 2006, 70-71).
 Fantasi och Harmoni. Med Fantasi översattes och förnyades de folkliga traditionerna till något stort, svart och häpnadsväckande. Harmoni åstadkom vi i samarbetet mellan mig, designern, Ann, kunden och de finlandssvenska folkdräkterna, inspirationskällan.

Fantasi
Foto: Tina (Ina) Nylund
Fotoeditering: Tina (Ina) Nylund
Modell: Sofia Holmlund
Styling: Sofia Holmlund
Harmoni
Foto: Viktor Enbacka
Fotoeditering: Tina (Ina) Nylund
Modell: Nina Snellman
Styling: Tina (Ina) Nylund
Harmoni bars av Ann Nylund (fru till Mats Nylund) på presidentens självständighetsmottagning 2010.

Schulman, M. (2006). Brages Folkdräkter – tidlösa i 100 år? Ingår i: Lönnqvist, B. (red), Bergman, A. (red) & Lindqvist, Y. (red). Brage 100 år. Arv – Förmedling - Förvandling. Helsingfors: Brage, Sektionen för folklivsforskning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar