3.08.2011

Tatueringar, traditioner och fantasy på bröllopsmässan


Bröllopsmässan i Jakobstad kändes mindre än tidigare års. Klänningarna från Deformed by Ina fick positivt bemötande och kunde också ses i lokaltidningen ÖT idag i artikeln ”Allt för den stora dagen”.
 Studerande kulturmontörer stod bakom fixandet av modeshowen, och de hade verkligen lyckats bra med Deformed-modellerna. De folkdräktsinspirerade dräkterna Fantasi (examensarbetet) och Harmoni (Anns självständighetsbalklänning) fick bägge modeller som var tatuerade från axel till handled – något som passade ypperligt, otroligt, med tanke på de urgamla traditionerna som dräkterna bygger på.
 Ekologisk och kulturell hållbarhet, återbruk och folklig inspiration presenterades som företagets nyckelord. Ekobröllop och återbruk känns hett och rätt, så på ett möte med en blivande februaribrud, tidigare ikväll, bad jag henne söka igenom släktens gamla hantverk och spetsar. I dagarna ska jag skicka tygprover på återvunnet material åt en oktoberbrud.
 I brudklänningen Fantasy Bride återfinns gamla virkade dukar som tillhört släktingar till brudparet, dukarna har färgats och omarbetats och fungerar numera som detaljer i den gröna rankan. Också gamla brudslöjor kan spåras i dekorationerna på klänningen. 


Brudgummens dräkt har återanvänt material bland annat i kragen, läderdetaljerna kommer från gamla läderplagg, och både ben- och armpansar är tillverkade av restmaterial från ett företag som tillverkar dykardräkter. 
Modellerna Amanda och Tony var lika bedårande som fantasy-brudpar, som brudparet själva var i somras. Sunds Trädgård matchade blomstren perfekt med klänningen och Salon Henna hade gjort en delikat brudfrisyr, mycket lik ”originalet”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar