5.20.2011

39 herrskjortor = 1 klänning

 Med 39 herrskjortor kan man göra mycket. Tillsammans väger de över 10 kg. De fyller en 100 liters säck utan problem. Vissa har rest 400 km för att landa i säcken.  De härstammar från 15 personers garderober. Och inte en endaste av skjortorna var önskad i sin aktuella form.
 Ur sin säck plockar jag upp dem, en och en. Knäpper knapparna, viker dem enligt konstens alla regler. Staplar dem på hög. Klick, de är förevigade i sin ursprungsform.


 Sen vecklar jag ut dem igen, knäpper upp alla knappar, förbereder 5 lass färgtvätt; 10,25 kg glaubersalt går åt, 27 g soda, och 187,68 g färg. Brilliant Roth bruten med Schwarz.
 Tvättmaskinen kör igång, gång på gång. Färgning, tvätt, på-tork-hängning, och så ner i säcken igen (säcken som vid det här lagen börjar bli rätt skral i handtagsfästena). 


Vi åker ner 3 våningar, jag och skjortsäcken - sen börjar slakten. Först klipps manschetter och kragar lös och staplas på hög, sedan knäpplister, läggs på rad, i kö…


 De 39 herrskjortorna kommer i slutändan att befinna sig enade i cocktailklänningen Pony. Inspireration: My Little Ponys, det mest herriga i herrskjortor, barbieattityden, muffinsar och tårtor, halsband och lakrits…


 Skjortorna har donerats till mig med anledning av projektet RECOVER (R-ECO-VER). Ett projekt där avlagda paltor förvandlas till lekfulla, färgsprakande, konstklänningar.
 Kollektionen med RECOVER-klänningar visas i Jakobstad under Jakobsdagarna 2011. Mera om projektet och visningarna inom kort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar